autor: Ľuboš Regec
Znovu vyrábame tradičný syr, podľa starej receptúry .
Prvé tatranské mliekarenské družstvo v Toporci na začiatku 20 storočia vyrábalo a predávalo tento syr až v Prahe.
Je to plnotučný parený syr tehlového typu, z mlieka slovenských strakatých kráv pasúcich sa pod Tatrami v Toporci na našej farme.
Receptúru a prospekt z tých čias nám poskytla pani Anna Schnell Kuchtová, ktorá sa narodila v Toporci a momentálne žije v Stuttgarte.
Tento syr je vhodný na grilovanie, vyprážanie, tiež na strúhanie, alebo i samotný chutí vynikajúco a trochu vŕzga pod zubami.
Podľa letáku z tých čias sa hodí pre tých, ktorých nervy trpia v dnešnom existenčom zhone, pre dospievajúcu mládež, rekonvalescentov a tých čo trpia chudokrvnosťou.
My odporúčame tento syr na grilovačku, k dobrému zeleninovému šalátu napríklad s prídavkom granátového jablka.
Niekoľko reštaurácii od Starej Ľubovne až po Liptovský Mikuláš ho ponúka ako miestnu špecialitu.